De ce să spui copilului „Nu este voie” ?

Elena Viata de familie

De ce să spui copilului „Nu este voie” ?

Până să vină fetița mea pe lume, nu înțelegeam anumite chestii cu privire la educația sau comportamentul copiilor, și am ajuns la concluzia că nu trebuie să fii psiholog să poți explica sau înțelege aceste lucruri, pur și simplu le descoperi stând mai mult în preajma celui mic. Văd foarte mulți părinți spunând copilului lor, nu ai voie să faci aia, nu pune mâna, nu e treaba ta.

La fetița mea de mică am observat că este foarte curioasă lucru care cred că se întâmplă tuturor copiilor, pentru că vin într-o lume nouă unde au văzut pentru prima oară tot felul de chestii și vor să știe ce fac sau ce se întâmplâ dacă……Am observat că dacă le explici în loc să îi bați lucru care mă deranjează foarte tare și nu sunt deloc de acord, ce face un aparat casnic sau le arăți că nu este nimic interesant într-un loc unde ei insistă să meargă, în timp li se pare plictisitor și își pierd interesul.

Mama și fiul, discutând

Așa s-a întâmplat și cu fetița mea care era foarte curioasă ce se întâmplă cu beculețele aprinse de la mașina de spălat și voia să apese pe butoane. Să știți că mașina de spălat nu o țineam niciodată în priză așa cum toate prizele si prelungitoarele le aveam cu elemente de siguranță pentru a evita o tragedie. Am luat-o într-o zi, cred că avea vreo 2 ani jumate și i-am explicat ce se întâmplă cu butoanele, de ce se aprind beculețele.

Mâncătorul de cabluri

Nici nu știu dacă a înțeles ceva, dar cert este că după câteva ședințe de acest fel când a observat că nu se întâmplă nimic interesant a renunțat și nici măcar nu mai stătea lângă mine când dădeam drumul la mașină. La fel am pățit și cu aragazul. Noi, părinții trebuie să înțelegem că, creierul lor este în dezvoltare și dacă nu le explicăm des ce se întâmplă în jurul lor nu au cum să învețe pentru că așa cum se știe „nimeni nu s-a născut învățat”.

Facebook Comments

You May Also Like..

Curățenia de sărbători

Curățenia de sărbători Nu știu dacă voi fi criticată sau apreciată dar eu îmi voi spune părerea în legătură cu […]

Compromisul într-o relație

Compromisul într-o relație Sper că până la final să vă dați seama dacă este potrivit acest titlu articolului meu sau […]

Cât de răi sunt oamenii!

Cât de răi sunt oamenii! Scriu acest articol în urma unei întâmplări care am avut-o cu fetița mea la școală […]

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *