Violența la copii

Elena Viata de familie , , , , ,

Violența la copii

Ne uităm de multe ori în jurul nostru și vedem pe lângă cei mai mulți adulți și foarte mulți copii care sunt tot mai agresivi și fizic și verbal.Mă întreb de multe ori de unde atâta violență și ură. Chiar și în parcurile de joacă copii după o repriză de joacă ajung să se certe, să se jignească verbal sau fizic. Să fie oare din cauza faptului că aud sau văd așa ceva în familie sau în anturaj sau contează educația care o primesc de la părinți?

Eu, de exemplu am văzut multe cazuri în care părintele își încurajează copilul să răspundă pe măsură atunci când este jignit, dar și cazuri în care părintele își învață copilul să se retragă și să nu răspundă la fel în fața agresorului. Unii vor spune sau vor gândi ʺCe, vrei să îmi ia copilul de fraier?ʺ.Nu cred că este cazul să gândiți așa pentru că asta face diferența între educația copilului dumneavoastră și cea a acelui copil și poate așa va învață să își selecteze prietenii, iar în viitor îi va prinde bine.

Tot mai mulți părinți sau bunici își însoțesc copii în parc și îi supraveghează pentru a-i feri de astfel de probleme.Eu cred că, dacă un copil nu aude în casă cuvinte urâte sau nu vede violență în familie și dacă i se explică tot timpul că nu este frumos și nu are voie să vorbească așa, acesta în timp va învața. Știu că nu putem evita tot ce se difuzează la televizor pentru că apar secvențe vulgare și violențe când nu te aștepți, sau tot ce vedem în jurul nostru în mijloacele de transport sau chiar la școală, dar dacă îi explicăm copilului de mic acesta va înțelege.Vă spun din experință.Noi circulăm foarte mult cu mijloace de transport în comun unde multe persoane, nu spun tineri, să nu se interpreteze că sunt doar ei vizați,vorbesc tot mai urât, însă fetița mea știe că nu are voie, chiar dacă aude, să nu pronunțe acele cuvinte oribile.De multe ori vine din parc și îmi spune că un copil a jignit-o și i-a spus un cuvânt urât dar nu are curaj să îl pronunțe pentru că i se pare rușinos. Dar am observat că 90% din educație vine din familie și 10% din voința copilului și caracterul lui pe care tot noi îl formăm în timp.

Aceasta a fost părerea mea pe scurt.

Aș dori să mai aud și alte păreri pro sau contra. Le aștept.

 

Facebook Comments

You May Also Like..

Curățenia de sărbători

Curățenia de sărbători Nu știu dacă voi fi criticată sau apreciată dar eu îmi voi spune părerea în legătură cu […]

Compromisul într-o relație

Compromisul într-o relație Sper că până la final să vă dați seama dacă este potrivit acest titlu articolului meu sau […]

Cât de răi sunt oamenii!

Cât de răi sunt oamenii! Scriu acest articol în urma unei întâmplări care am avut-o cu fetița mea la școală […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *