Bicarbonatul de sodiu

Elena Diverse, Life style, tratamente naturiste, Viata de familie , , ,

Bicarbonatul de sodiu

Cu toți cunoaștem anumite beneficii ale  acestui praf alb „magic” în unele situații.
L-am descoperit și eu mai demult însă nu știam că are atâtea întrebuințări. Am citit undeva că egiptenii îl foloseau la spălat, la înălbirea țesăturilor, prelucrarea pielii, conservarea cărnii, tratarea unor boli, dospirea aluatului, dar și la fabricarea sticlei(amestecat cu var și nisip). Trebuie să recunosc acest ultim lucru mi se pare interesant. Îl folosesc și eu în casă la diferite chestii și mi se pare foarte util. Aș vrea să vi le împărtășesc și vouă.
Să știți că unele informații le-am citit dar nu am apucat să le pun în practică, iar altele chiar îmi folosesc foarte mult. Știți că sunt mai multe tipuri de bicarbonat:” tehnic”, pentru menaj, bricolaj și grădinărit;” alimentar’’ pentru bucătărie, igienă și frumusețe, „farmaceutic”pentru uz medical și pastă de dinți.
Spre exemplu, eu folosesc bicarbonatul la spălat rufe în mașina de spălat.Scoate foarte bine petele galbene de transpirație. Îl folosesc pentru albirea dinților, dar nu foarte des pentru că irită gingia, pentru afânarea prăjiturilor, pentru mirosul neplăcut din frigider. Îi pun fetiței mele în apa în care face baie, dar nu foarte mult și i-am pus abia după vârsta de doi ani, ceea ce vă recomand și vouă. Mai spăl fructele și legumele cu bicarbonat înainte să le consum sau să le dau copilului.
Se mai folosește și la uscarea și vindecarea veziculelor, în arsurile gastrice(o jumătate de linguriță de bicarbonat într-un pahar de apă călduță, dar atenție aceasta poate provoca balonare și râgâieli).În caz de cistite, pentru ameliorare este foarte eficient în băile de șezut, el împiedicând proliferarea bacteriilor. Pentru nas înfundat se pune 1 linguriță de bicarbonat și o jumătate de linguriță de sare fină într-un pahar cu apă, se pune într-un picurător și se curată nările de mai multe ori pe zi.

Se mai poate folosi și pentru negii recent apăruți, o pastă făcută din bicarbonat și apă plată.Unele femei mai folosesc bicarbonatul la spălarea părului subțire pentru că asigură textură și volum, pentru părul gras absoarbe mirosurile și excesul de sebum și se evită spălările mai dese.Mai este folosit și pentru tenul gras ca loțiune făcută dintr-o linguriță de bicarbonat la un pahar de apă.
               În casă bicarbonatul îl mai folosesc și la curățarea litierei pisicii. Omoară bacteriile(nu chiar la fel de bine ca un dezinfectant), dar scoate foarte bine mirosurile neplăcute.Straturile groase de arsură de pe tigăi se curăță bine cu soluție de bicarbonat cu oțet.Curăță bine petele de grăsime de pe mobila din bucătărie. În concluzie în bucătărie este folosit cam la orice.
Nu pot să cred câte întrebuințări are. În casă se poate curăța podeaua, mocheta, jucăriile din pluș ale copiilor, se reduce riscul de iritație și alergie. În baie se curăță foarte bine cabina de duș, chiuveta, cu bicarbonat cu oțet alb. Și chiuveta se poate desfunda cu un pahar de oțet alb cu sare grunjoasă și bicarbonat de sodiu și apă caldă.
Poate bicarbonatul de sodiu mai are și alte întrebuințări pe care eu nu le-am descoperit încă dar aș fi bucuroasă dacă mi le-ați împărtăși voi.

Facebook Comments

You May Also Like..

Curățenia de sărbători

Curățenia de sărbători Nu știu dacă voi fi criticată sau apreciată dar eu îmi voi spune părerea în legătură cu […]

Compromisul într-o relație

Compromisul într-o relație Sper că până la final să vă dați seama dacă este potrivit acest titlu articolului meu sau […]

Cât de răi sunt oamenii!

Cât de răi sunt oamenii! Scriu acest articol în urma unei întâmplări care am avut-o cu fetița mea la școală […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *