Curățenia de sărbători

Elena Diverse, Life style, Viata de familie , , , ,

Curățenia de sărbători

Nu știu dacă voi fi criticată sau apreciată dar eu îmi voi spune părerea în legătură cu acest lucru.
Mie mi se pare ciudat și comic în același timp că trebuie să așteptăm 1 an să facem curățenie în casă. Nu înțeleg de ce mai toate gospodinele se spetesc în prag de sărbători să răstoarne casa cu fundul în sus pentru curățenie.

Întrebare: dacă în mijlocul anului se murdărește un covor sau o perdea nu le spălăm sau așteptăm să vină crăciunul să facem acest lucru? Mă uit și la soacra mea, care în fiecare an se spetește cu câteva zile înainte de sărbători să facă curat în toată casa, și în ajun nu mai este bună de nimic pentru că este foarte obosită și stresată că nu a pus totul la punct. Ce am observat de-a lungul timpului că niciodată musafirii când vin în vizită nu se uită prin casă să observe dacă ai făcut curățenie „lună” și nici nu îi interesează dacă tu ești obosită sau nu. Ei vin în vizită să mănânce, să stea de vorbă și să se simtă bine. Nu știu câți au venit la voi în vizită și v-au spus „vai ce geamuri curate ai”sau „ce perdea curată ai”, pentru că nu îi intersează acest lucru. Cred că mai mult îi interesează să fie masa aranjată frumos și mâncarea să fie gustoasă, nu făcută din fugă, și nici nu cred că le-ar conveni să ne audă cum ne plângem „vai, m-a terminat această curățenie de sărbători, abia aștept să treacă toate”. Știu, mai sunt și vorbele babelor precum că „trebuie să intrăm în noul an cu casa curată”, dar asta înseamnă că în timpul anului nu se face deloc curățenie sau nu se șterge praful de pe sub mobilă și de sub pat, lucru pe care oricum musafirii nu îl observă și nici nu te întreabă. Dar așa cum spune mama mea „sunt tradiții din bătrâni, și trebuie respectate”. Eu le respect dar nu în totalitate pentru că am un job cu ore multe,  program încărcat cu copilul și prefer să le fac încet din vreme pentru că sigur nu se murdăresc toate odată cu o lună înainte de sărbători. Spre exemplu covoarele le spăl în general vara sau toamna când este cald și se usucă mai repede, pentru că în perioada asta dacă mergi la spălătorie sigur ți le dă de Crăciun, și oricum dacă e spălat din vreme, aproape de sărbători doar îl ștergi cu puțin șampon de covoare și este ok. Multe femei mai spun că nu prea au timp să facă curățenia mai devreme, dar atunci aproape de sărbători nu au cumva același servici și același program? Dar mai sunt și unele gospodine care, dacă nu simt acel stres și acea oboseală înainte de Crăciun parcă nu se simt bine.

O colegă de servici era foarte stresată că nu a început curățenia de sărbători, și am întrebat-o de ce este așa de îngrijorată, iar ea mi-a răspuns „nu știi cum sunt vecinele de la bloc, dacă nu te văd că faci curățenia de Crăciun, consideră că nu ești gospodină”. „Ciudat”, i-am spus, „dar nu cred că ar trebui să te intereseze ce spun cei din jur pentru că ei nu au viața ta și timpul tău”.
Dar orice am spune și orice am gândi, dacă ne naștem și creștem cu aceste obiceiuri lăsate de bătrâni, ne este foarte greu să ne schimbăm și gândirea și obiceiul, iar unele persoane dacă o fac parcă în adâncul sufletului tot simt un fel de remușcare precum că nu au făcut treaba cum trebuie și se tem de comentariile vecinilor sau al musafirilor, deci fiecare este liber să facă cum dorește, așa că va doresc mult spor la curățenie.

Facebook Comments

You May Also Like..

Compromisul într-o relație

Compromisul într-o relație Sper că până la final să vă dați seama dacă este potrivit acest titlu articolului meu sau […]

Cât de răi sunt oamenii!

Cât de răi sunt oamenii! Scriu acest articol în urma unei întâmplări care am avut-o cu fetița mea la școală […]

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu Cu toți cunoaștem anumite beneficii ale  acestui praf alb „magic” în unele situații. L-am descoperit și eu […]

1 Comment

  1. Adevărul e adevăr. Practica asta e recunoscută la noi la români. Eu sunt de părere că în perioada asta ar trebui sa ne împodobim casa și bradul, nu sa facem maraton de curățenie. Te salut, Elena și te felicit pentru munca depusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *